Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului si imbunatatirea performantei platformei. Pentru informatii suplimentare despre acestea, pentru setari sau retragerea acceptului, va rugam sa accesati Setarile Cookie-urilor

cancel

Serigrafie

Serigrafia este un procedeu de imprimare a unor modele grafice: semne, imagini, pe o suprafata plana ce consta in trecerea cernelurilor special preparate printr-o tesatura numita sita serigrafica (ecran serigrafic) tratata astfel incat sa permita depunerea intr-o forma determinata a unui strat de cerneala pe suportul asezat sub sita.Ea se poate face pe materiale textile (tricouri, geci, sepci etc.) sau pe materiale solide (autocolant, agende, calendare, cărţi de vizită etc). 

Utilizarea pe scara larga a serigrafiei incepe o data cu anii ‘70, datorita dezvoltarii chimiei vopselelor si pigmentilor. Serigrafia este folosita pentru imprimarea unor imagini, ori modele grafice pe diferite produse: tricouri, jachete, palarii etc. Prin procedeul serigraphic se poate imprima pe o gama foarte larga de materiale, începând cu hârtie, ceramicã, materiale plastice si terminând cu textilele sau metalele. Ceea ce se schimba de fiecare data, in functie de suportul specific, nu este procesul in sine, ci tipul de cerneala folosita. Regula de baza a imprimarii serigrafice este ca materialul suport sa fie neted. Alte metode de imprimare (cu role gravate, cu sabloane, prin descarcerare etc.) depind de tipul materialului, de cernelurile sau vopselele utilizate, de gama de culori. Avantajele imprimarii serigrafice sunt urmatoarele : imprimare in serii mici si mijlocii, rezistenta ridicata a vopselelor la frecare, zgariere si mai ales la raze UV.
Pe scara larga astfel de sisteme sunt folosite pentru imprimarea de pixuri, brichete, pahare, jucarii, diversi recipienti, hartie si carton, agende, carcase, produse industriale, textile, etc.
 

Principiul de lucru:

 

Imaginea realizata prin imprimarea serigrafica este formata dintr-un numar de puncte care este dat de numarul de ochiuri al sitei pe care se realizeaza masca. Cele mai fine site utilizate în serigrafie au maximum 300 ochiuri/inch, ceea ce determina ca rezolutia maxima pe care o poate asigura imprimarea prin serigrafie sa fie de 300 dpi. Aceasta permite realizarea unor imagini de o calitate buna, dar care sunt departe de calitatea imprimarii offset, la care rezolutia poate ajunge la 2400 dpi sau chiar mai mult. Utilizarea unor site cu o finete si mai mare este limitata de dimensiunile particulelor din componenta cernelurilor folosite, care trebuie sa poata trece prin ochiurile sitei. Totusi, pentru cele mai multe aplicatii, o rezolutie cuprinsa între 100 si 300 dpi este suficienta. 
Serigrafic se pot imprima imagini monocolor, prin alaturare de culori sau suprapunere de culori (policromie), suprafata imprimata putand fi cuprinsa intre cativa centimetri si cativa metri patrati.

In comparatie cu alte metode de imprimare, prin serigrafie grosimea stratului de cerneala obtinuta este cea mai mare. Aceasta poate conduce la obtinerea unor efecte speciale care nu pot fi obtinute prin nici o alta tehnica.
 

Cum se fabrica:

     

Meniu

SANDS.RO